Autor: Dan Popa

www.tinerideviitor.com

 

Construcția unei case înseamnă ziderea cărămidă cu cărămidă. Toate cărămizile sunt la fel de importante.

La fel şi în construcţia unei cariere. Fiecare pas te duce spre rezultat.

Visezi la carieră ta de succes?

5 obiective importante trebuie să avem în vedere atunci când ţintim reuşita în carieră. Ele sunt strict corelate cu activităţile noastre zilnice. Nu lăsa nicio zi să treacă fără a mai pune o cărămidă.

 

Cele 5 obiective sunt:

1. Obținerea unei recomandări – cei mai mulți angajatori acordă o mare atenție recomandărilor.  

Într-o discuție personală avută cu un angajator, acesta a spus că într-o proporție de 70-80% va avea în vedere o recomandare atunci când va angaja pe cineva. Evident că nu putem la nivelul tuturor angajatorilor însă, procentul rămâne la fel de ridicat. Recomandarea făcută de un apropiat al angajatorului poate fi decisivă atunci când competențele și abilitățile candidaților sunt pe poziții de egalitate. Ai în vedere acest aspect pentru reușita în carieră.

 

2. Voluntariatul – cu cea mai mare deschidere de inimă te îndemn să fii voluntar.

Ca voluntar vei dobândi competenţe şi abilităţi pe care şcoală nu le oferă sau poate doar într-o mică măsură. Mediul ONG-ist din România este în plină dezvoltare. Oamenii care fac parte din asociații/fundații sunt oameni faini. Ei muncesc, de cele mai multe ori fără bani, pentru o cauză nobilă. Poți munci pentru copiii abandonați în spitale, protecția mediului, sănătatea sau educația celor din jurul tău. Ce poate fi mai nobil decât să muncești pe gratis pentru o cauză nobilă? Contactează o asociație/fundație și implică-te. MERITĂ

 

3. Învață limbi străine – cu cât mai multe cu atât mai bine.

Trăim într-o lume în care globalizarea a devenit o evidență; căile de comunicație între oameni care stau în diverse părți ale globului sunt posibile cu ușurință. Cunoașterea mai multor limbi este imperios necesară. Atât pentru a avea o simplă conversație cu o altă persoană cât și în eventualitatea unui loc de muncă în străinătate. Companiile multinaţionale decid să îşi deschidă filiale şi în România. Este o mare şansă de a te evidenţia pe plan profesional.

 

4. Învăță tot timpula învăța în timpul facultății, după ce ai terminat facultatea sau dacă ai un job, nu este o opțiune ci o obligație.

Ești o persoană interesantă dacă știi cum poți să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur, cum îți poți dezvolta calitățile de leader sau să vorbeşti cu uşurinţă despre ultima carte citită. Aud frecvent în jurul meu persoane care spun: “abia aștept să termin cu școala că m-am săturat de învățat”. Greșit!A învăța pe tot parsursul vieții în orice împrejurare te faceCOOL

 

5. Networkinga cunoaște oameni noi și a relaționa în contexte diferite te ajută în dezvoltarea carierei tale profesionale. 

Doar intrând în contact cu persoane care vin din medii diferite poți afla noi informații ce te pot ajuta în dezvoltarea ta profesională. Poţi participa la workshop-uri, dezbateri sau la o simplă discuţie la o cafea. Ieşi din zona de confort. Oportunitățile pot apărea cu fiecare persoană pe care o cunoști și îţi împărtăşeşti principiile și valorile care te definesc ca individ. Fiecare dintre noi avem calități specifice. Nu-ți rămâne decât să le pui în valoare.

 

Privind asupra pieței muncii din România care pare extrem de rigidă, a-ți însuși cele 5 obiective descrise mai sus te va diferenția de competitorii tăi. Există domenii cu o supraîncărcare de personal calificat. A fi conectat în permanență la cele 5 obiective sunt pasul spre reușita în carieră. Pune în fiecare zi o cărămida la construcţia viitorului  tău profesional. Tu eşti ziditorul.

Mult succes!

 

 

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply