Vacanța aceasta a fost binevenită. Am dormit până târziu în fiecare zi, am sărbătorit zile onomastice, Crăciunul, Revelionul, am citit sau am petrecut până târziu în noapte. Din nefericire vacanța se termină iar toate acestea, la care se adaugă și mesele copioase și caloriile acumulate, ne vor îngreuna întoarcerea la rutina zilnică de lucru la serviciu, școală sau orice altă activitate.

Cum îți poți modifica starea de spirit, astfel încât să treci de la dulcea leneveală din vacanță înapoi la starea de productivitate și eficiență? Nu îți va fi foarte greu dacă ții cont de următoarele sfaturi:

 

• Începe ziua așa cum trebuie. Dormi minim 8 ore în noaptea dinainte. Trezește-te cu zâmbetul pe față și scapă cât mai repede de pijamalele confortabile. Vei simți o schimbare de atitudine odată cu outfitul potrivit pentru job. Ia un mic dejun consistent care să îți asigure energia pentru lucru pentru următoarele 4-5 ore. Lipsa micului dejun duce automat la scăderea energiei și la pierderea capacității de focusare asupra task-urilor.

• Planifică. Chiar cu o seară înainte îți poți face planificarea primei zile de lucru. Cu siguranță vei dormi mai bine dacă vei ști cum să ataci ziua următoare dis de dimineață. Poți ține o agenda sau telefonul lângă pat în caz că îți amintești ceva important.

• Nu rata pauzele. Nu te priva de niciun minut în care te poți relaxa puțin. Specialiștii spun că fiecare persoană are capacitatea de a lucra efectiv 6 ore pe zi. După o vacanță, aceasta scade la jumătate. Restul timpului preocupă-te de planificări, revizuiri ale planurilor dinaintea sărbatorilor, de curațenia biroului, de networking și bucură-te de pauzele în care poți face scurte plimbări pentru a-ți lipezi gândurile.

sursa foto: berkunair.com

Fără social media. Nu toți angajatorii permit accesarea mailurile personale sau conturile de facebook, instagram, linkedin, flickr sau twitter în timpul orelor de serviciu. Am fi absurzi dacă ne gândim că nici nu o vom face. Important este ca verificarea acestora să se facă de cel mult 3 ori pe zi și să nu lăsăm ferestrele site-urilor deschise pentru a ne atrage atenția.

Nu te grăbi. Ai tot timpul să preiei sarcinile pentru perioada următoare. Decât să te arunci cu capul înainte în multitudinea de hârtii, mailuri necitite, informații demne de luat în calcul, fă o prioritazare a acestora și ia-le pe rând, în ordinea urgenței și importanței lor. Nu se va întâmpla nimic dacă nu vei răspunde la toate solicitările în prima zi. Un răspuns bine gândit și argumentat este preferabil în locul unuia de complezență, chiar dacă vine imediat, în prima zi de lucru.

Nu exagera cu cafeaua. Este știut faptul că efectul cafelei durează până la 2 ore. Poate reușești să te aduni în acest timp, însă ai grijă și de efectul de deshidratare care însoțește fiecare ceașcă de cafea băută. Asigură-te că bei suficientă apă pentru o funcționare cât mai optimă a creierului.

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply