ACEASTA este ceea ce numim o “redresare a pieţei”! așa își începe comunicatul de presă cei de la Antal International.

 

e-finante-management-grup-srlPentru cei ce nu știu, Antal International este o companie ce oferă servicii de recrutare și soluții de outsourcing pentru clienți din peste 75 de țări ale lumii. În România, Antal este reprezentată prin E FINANTE MANAGEMENT GRUP, începând cu anul 2003, având birouri sub franciză în București, Cluj, Iași și Timișoara.

Pentru a vedea pozițiile pentru care Antal International desfășoară procese de recrutare, puteți accesa http://www.antal.com/location/Romania.htm

 

Se observă o oarecare mișcare a anunțurilor de recrutare, rămânând însă, după părerea mea, o mai mare solicitare pe piața de IT/programare și vânzări/retail, aceasta din urmă fiind recunoscută pentru fluctuația de personal și sezonalitatea angajărilor.

 

“De câteva luni am observat o creștere bruscă a cererilor de angajare, care este, probabil, cea mai importanta redresare din anul 2009 până azi! Vedem o presiune chiar mai mare că până acum şi în special în domeniul IT, precum şi în serviciile de tip BPO, în inginerie şi sectoarele industriale, şi în construcţii chiar şi petrol şi gaze, dar, de asemenea, şi în domenii atipice pentru noi din punct de vedere al lucrului cu head-hunteri, în domenii că: frumuseţe şi spa, servicii medicale private, domenii de nişă, înaltă tehnologie, etc, nu numai pentru România, ci şi de peste hotare, pentru mai multe ţări care ar prefera români în rolurile lor disponibile”. susțin în comunicat cei de la Antal International.

 

Deci, care mai sunt principalii motivatori pentru a face o schimbare de job în zilele noastre?

“Spre deosebire de perioada 2006 – 2008, acum importantă este stabilitatea locului de muncă pentru candidați. Companiile şi proiectele sănătoase ar atrage cei mai buni candidaţi prin oferirea unei mai mari siguranțe a locului de munca, a unei viziuni corecte și concrete a businessul-lui, în locul perspectivei creşterii rapide a salariilor peste media pieţei”. se arată în comunicat.

 

De asemenea, o colaborare eficientă a departamentelor de HR din cadrul companiilor cu firmele de recrutare, ar putea duce la o stabilitate a pieței și la un mesaj coerent către cei ce își doresc un job.

Recrutorii interni percep agenţiile de executive search ca pe un soi de “duşmani” ai lor, spun cei de la Antal. “Nu ne uităm la candidaţii voştri deoarce noi recrutăm cu oamenii noştri interni! ” – este un stereotip care împiedică oamenii de afaceri şi chiar managerii, să obţină CV-uri de mare calibru, puse la dispoziție de o agenţie de recrutare de renume.

Acest lucru se răsfrânge asupra profitabilităţii de mai târziu. Agenţia de executive search are tendinţa de a trimite candidaţi cu abilităţi şi experienţă peste medie, şi care nu sunt neaparat doritori pentru a-și schimba locul de muncă, motiv pentru care nici nu sunt vizibili pe site-urile de profil. Aceștia pot fi însă convinși prin anvergura proiectului ce li se propune, prin evoluția profesională ce ar presupune schimbarea unui job sau chiar pachetul de recompense oferit. Companiile care sunt  dispuse să accepte o astfel de abordare, reuşesc şi să obţină o rentabilitate mai mare şi candidaţi mai bine pregătiţi (chiar dacă nu mai ieftini, în primă fază), dar mai stabili, deci în final, o poziţie mă sigură pe piaţă.

 

Cei de la Antal, acuză că “Managerii menţin de regulă acelaşi vechi şi prost obicei de a folosi mai multe firme de recrutare în paralel, pentru aceeaşi poziţie vacantă.Acest lucru a distrus aproape calitatea modelului real de recrutare în ultimii ani.

În primul rând, pentru că un proiect de recrutare, care este gestionat într-un mod de tip “fast moving consumer” ar duce la o selecţie de slabă calitate, în cele mai multe cazuri. În al doilea rând pentru că un recrutor care nu va fi motivat măcar cu excusivitatea căutării sale , nu va pune toată pasiunea, energia, cunoştinţele şi abilităţile sale în respectivul proiect, din cauza că şansele de a finaliza proiectul de recrutare sunt foarte scăzute, lucrând în paralel cu alţi recrutori pe același proiect.

De asemenea, un candidat care este sunat acum de un recrutor şi în 5 minute de un altul, în cazul în care este într-adevăr un candidat profesionist, şi nu unul „disperat” să schimbe jobul, e foarte posibil că nu va mai fi interesat de vreo schimbare, ci obosit de astfel de „atacuri” multiple. Deci, care este consecință? Companiile sunt obligate să selecteze ceea ce primesc, în cele din urmă.  susțin specialiștii de la Antal.

 

Un alt punct asupra căruia insistă specialiștii Antal este atragerea candidaților valoroși. “Pentru acest lucru, companiile trebuie să fie pregătite să își revizuiască nu doar pachetul de beneficii cu 10-30% ci și să investească în imagianea lor pe piață, în publicitatea privind proiectele desfășurate, stabilitatea, beneficiile pe termen lung”, se specifică în finalul comunicatului.

 

 

 

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply