“Angajăm office manager și consultant broker pentru compania X”     

Foto 1

„Căutăm senior partner pentru proiect”

„Recrutam Casier tezaur”

Sau” inginer”, „șef proiect”, „team leader” și multe alte asemenea denumiri.

 

 

Poate ați fost în situația de a aplica pentru un post, crezând că este de fapt ceea ce v-ați dorit și v-ați trezit că cerințele pentru a fi admis erau cu totul altele decât cele la care v-ați fi așteptat.

De cele mai multe ori presupunem care sunt atribuțiile prevăzute de astfel de posturi și acordăm prea puțină atenție detaliilor trecute în anunț. În multe dintre cazuri, chiar dacă denumirile se aseamănă sau sunt identice, acestea sunt complet diferite. În plus față de ceea ce știam, posturile respective prevăd un cumul de activități dintr-o arie mai largă.

 

Iată la ce trebuie să fim atenți:

 

–          Funcție-post-poziție. Fără a intra în detalii de teorie,  funcțiile sunt prevăzute de Clasificarea ocupațiilor din România.  De cele mai multe ori, datorită necesităților companiilor de a se adapta la piața actuală, titlurile joburilor vacante  nu au nici cea mai mică legătură cu titlurile funcțiilor prevăzute de Clasificarea ocupațiilor. De aceea, este posibil să fii acceptată pe un post de Team Leader iar în Contractul de muncă să fie cu totul altă denumire. O mare atenție trebuie să acorzi și diferenței dintre post și poziție. Fiecare post are mai multe poziții și dacă aplici pentru poziția de Director vânzări, s-ar putea să fie doar o denumire menită să atragă. Dacă sunt 30 de poziții pentru postul de Director vânzări, atunci aria de responsabilitate și decizie pe post este extrem de joasă.

 

–          Atribuțiile, sarcinile și responsabilitățile. Nu aș insista pe acest subiect însă puține anunțuri de recrutare mai respectă condițiile de publicitate în acest sens, iar site-urile de joburi au formate stricte de anunț. În aceste cazuri trebuie să depistăm singuri despre ce este vorba. Atribuțiile unui post prevăd activitățile generale. Sarcinile postului derivă din atributiile respective, iar o atribuție are mai multe sarcini. De obicei acestea se confundă iar anunțurile prevăd un amalgam de atribuții, sarcini, rezultate presupuse și instrumente de lucru. În ceea ce privesc responsabilitățile postului, acestea sunt în directă legătură cu atribuțiile. Ești responsabilă de rezultatul atribuției în sine și nu pentru fiecare sarcină pe care o ai de executat.

Să luăm un exemplu. Pentru un post de Recutor atribuția principală este: Recrutarea noilor angajați. Din această atribuție derivă următoarele sarcini: stabilește profilul candidatului ideal; concepe și lansează anunțul de recrutare; realizează selecția CV-urilor; susține interviurile de selecție; (etc). Persoana care ocupă postul de Recrutor în exemplul nostru, va fi direct responsabilă de atingerea rezultatului și anume: angajarea persoanei potrivite.

 

–          Autoritatea presupusă de post. Să nu ne amăgim. Cu toate că descrierea atribuțiilor și rezultatelor arată întocmai că postul este ceea ce ne-am dorit, autoritatea de care ar trebui să beneficiem, surpriză, nu este trecută în anunțul de recrutare. Explicații, sunt minim două: fie anunțul este construit să atragă un număr mare de candidați și la interviu se face selecția în principal pe asumarea rezultatelor, iar atunci autoritatea poate fi mai puțin formală, fie angajatorul nu vrea să dea drept de decizie în prima fază, iar persoana aleasă va tebui să își dovedească competența și să arate că este capabilă să ia decizii corecte. Ceea ce este important de ținut minte este faptul că nu ne putem asuma o responsabilitate ( ex: angajarea persoanei potrivite) dacă nu ni se oferă autoritate (ex: drept de decizie) pentru tot ceea ce presupun atribuțiile postului nostru (ex: recrutarea noilor angajați).

Succes!

 

Post Author: Mădălina Șerban