Diversele concursuri care folosesc capacitatea memoriei ne demonstrează că această capacitate poate fi îmbunătăţită prin exerciţiu. Unii participanţi intervievaţi au spus că secretul constă în exerciţiu, asocieri (asocirea cărţii respective cu o imagine, cu o persoană din viaţă ta sau o poveste) şi atenţia la detalii.
Iată câteva recorduri doar……..:
Memorarea unui pachet de 52 de cărţi de joc în 21,19 sec.
Memorarea a 164 de nume în 15 minute
Memorarea a 501 cifre în 5 minute şi 2660 cifre într-o oră
Memorarea a 124 cuvinte în 5 minute
Speculaţii sau nu?
Ce culoare are rochiţa ta preferată? Cum arată camera ta?
Oare este adevărat că dacă gândeşti în imagini te vei uită în sus sau în faţă? dacă ai memorie auditivă privirea va fi la dreapta sau stânga în aceeaşi linie cu urechile, iar dacă accesezi sentimentele te uiţi în jos?
După diverse criterii există mai multe forme de memorie
Memoria de scurtă durată (păstrează informaţiile timp de 18 sec. după care participanţii la experiment au fost în stare să-şi amintească doar 10% din informaţii). O folosim când când facem o adunare, un calcul sau reţinem un număr de telefon.
Memoria de lungă durată conţine informaţii la care ai acces pasiv sau activ.
Memoria mecanică folosită în general pentru texte fără o logică aparenţă, care nu implică relaţii între elemente (denumiri geografice, denumiri istorice, numele persoanelor) şi nu presupune un efort de înţelegere.
Memoria logică realizează conexiuni între elemente folsind operaţii de analiză, interpretare. Apare mai târziu decât cea mecanică. În funcţie de cum descrie cineva ce trăieşte îţi poţi da seama de canalul senzorial predominant prin care primim informaţiile din mediul înconjurător. Căile senzoriale corelează cu gânduri, emoţii.
Memoria vizuală este în general canalul predominant. Cei cu memorie vizuală preponderentă învaţă mai bine citind materialul, iar când sunt mici îi ajută imaginile. Când învaţă îşi pot repetă textul privind într-un punct fix. Când povestesc folosesc verbul „a vedea”, observă când te îmbraci cu ceva nou etc.
Cercetătorii descriu o memorie iconică, nu una fotografică. Memoria iconică durează, după specialişti, în jur de 1/4 sec. Imaginile sunt simplificate, iar cuvintele care pot fi reţinute au maxim 4-5 litere. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat că substanţă activă din cafea – cofeină păstrează anumite amintiri pe o durată de cel puţin o zi,
Memoria auditivă. Persoanele cu memorie auditivă preponderenţă reţin mult mai uşor ce aud, vocile persoanelor, zgomotele dintr-un spaţiu, muzică. Există şi un tip de memorie auditivă-digitală la cei care îşi repetă ascultând vocea interioară. Copiii cu memorie auditivă repetă cu voce tare textul pe care îl au de învăţat. Când se supără îşi manifestă frustrarea ţipând sau plângând.
Memoria kinestezică se observă la persoane care reţin mişcările mai bine, care au o capacitate de exprimare a emoţiilor prin mişcări şi când vorbesc descriu ce fac. Este specifică sportivilor, chirurgilor ( au o coordonare foarte bună mâna-ochi).
La copiii kinestezici vom observă că memorează mai uşor scriind când învaţă. Când se supără pot aruncă cu obiecte.
Memoria olfactivă este întâlnită la persoanele pentru care mirosurile produc amintiri, activează emoţii diverse care pot fi recunoscute şi după 20 de ani. Are şi un rol protector dacă ne gândim la mâncăruri alterate, la gaze şi otravă.Receptorii noştrii olfactivi pot deosebi până la 10.000 de mirosuri.Un adolescent are 12 milioane de celule olfactive. Unii câini au 14 milioane, iar ursul are mai mult. Odată cu înaintarea în vârstă numărul celulelor olfactive scade.
Există companii publicitare din Franţa, Germania, Italia, Anglia, Tokyo, SUA care au realizat e promovarea produselor bazându-se pe publicitate odorantă (Axe Shower, Dero Surf, cd-uri aromatizate, Sony Ericsson a produs “telefonul mobil aromatizat”, “Scent-emitting LCD Display System”, timbre cu miros de ciocolată).
Memoria gustativă este asociată cu arome şi gusturi (va amintiţi de criticul culinar din Ratatouille? Mai puţin utilizată de oameni, există însă meserii care o folosesc- degustătorii de vin, criticii artei culinare.
Un adult are aproximativ 9.000 de muguri gustativi, mai ales pe faţă superioară a limbii, dar există un număr redus pe palat şi pe faringe.
Cu cât folosim mai multe canale atunci când învăţăm, cu atât reţinem mai bine.
Cum îmbunătăţim memoria? – află detalii