Mai mult de 80% dintre candidații pe care i-am selectat personal se blocau la întrebarea privind nivelul salariat dorit. De-a lungul experienței mele am pus problema în toate felurile, încercând să evit acest blocaj. Acesta este și motivul pentru care, în general, recruterii deschid subiectul salariului la finalul discuției, atunci când candidatul a terminat de răspuns la întrebări sau a finalizat testările la care a fost supus.
De unde să știu eu cât plătesc ei?
Dacă cer prea puțin sau prea mult?
Sigur dacă spun cât câștig acum or să mă respingă?
Cum pot evita răspunsul la aceasta întrebare?
Mai bine întrebam eu primul/prima cât oferă..
Vă sună cunoscut? Sunt sigură ca da.
Iată câteva lucruri pe care le poți face astfel încât să fii pregătit/ă pentru astfel de întrebări. Mai mult, nu te teme să îți și negociezi venitul salarial. Nu uita că este dreptul tău să discuți și să soliciți o plată corectă.
1. Informează-te corect. Este important să afli ce niveluri salariale se practică pe piața de profil (de ex: domeniul farmaceutic, producție sau FMCG etc). Companiile plătesc în general în funcție de tipul activitații și poziția ierarhică, așa că nu ezita să “sapi” îndeajuns de mult, astfel încât să afli salariile din compania respectivă. Analizează studiile salariale realizate de către diferite companii de consultanță (te-ai gândit să dai o căutare în google sau în orice alt motor de căutare pe care îl utilizezi?), contactează/întreabă în rețeaua ta de cunoștințe, urmărește ofertele locurilor de muncă și salariile oferite pe posturi similare, contactează grupuri/persoane din rețelele de socializare profesională (www.linkedin.com. este o reală sursă de informații)
2. Evaluează-te corect. Îți știi valoarea pe piața muncii? O auto-evaluare nu este suficientă așa că te sfătuiesc să mergi la interviuri, să fii evaluat/ă de către specialiști, să apelezi la o firmă de recrutare sau la un consilier în carieră ce îți poate face o evaluare corectă și, în plus, deține informații relevante privind piața forței de muncă.
3. Evită întrebarea privind salariul cerând mai multe informații despre postul respectiv, despre nivelul de responsabilitate și decizie pe post. Trebuie să ai o imagine clară a ceea ce se solicită de la tine și astfel, să poți negocia un salariu corespunzător.
4. Pune în discuție întreg pachetul de recompensare, nu numai nivelul salarial. Întreabă care sunt beneficiile de care te poți bucura: tichete de masă sau tichete cadou, asigurări medicale, concedii plătite, bonusuri sau prime sociale. Nu te lăsa indus/ă în eroare de oferta privind mașina de serviciu sau telefonul. Acestea, chiar dacă sunt utilizate și în afara jobului, tot instrumente de lucru sunt (te vei convinge cand se va ivi primul drum sau primul apel telefonic după ora 18.00). De asemenea, pune întrebări legate de sistemul de evaluare implementat în cadrul organizației (dacă acesta există), peridiocitatea cu care se fac evaluari ale angajaților si peridiocitatea cu care se fac modificări (eventual creșteri) salariale.
5. Nu ezita să întrebi dacă poziția este bugetată și care este nivelul salarial pe care angajatorul îl oferă. În general, recrutorii evită să dea un răspuns la această întrebare, dar tu poți pune întrebarea fără nicio problemă. Poate că răspunsul primit îți va permite să îți faci o idee despre nivelul salarial.
6. Pentru a negocia salariul întotdeauna așteaptă să ți se facă oferta de angajare. În măsura în care nivelul salariului oferit este sub limita acceptabilitații tale, poți sugera angajatorului să lucrezi part-time sau de acasă, aceasta fiind o metodă prin care poți refuza politicos oferta făcută. În general, însă angajatorii nu fac oferte trunchiate. În măsura în care au găsit omul potrivit, au grijă să îl recompenseze la nivelul pieței.
Succes!
One Reply to “Cum să îți negociezi salariul”