Astăzi m-am hotărât să scriu despre voluntariat. Poate și pentru că se apropie sărbătorile. Pe de altă parte îmi place să susțin inițiativele minunate care, dincolo de orice interes, scot ceea ce este mai bun și mai uman în noi.
Despre proiectul ShoeBox s-a tot scris în ultima perioadă. Nu este un proiect pe care să îl treci în CV. Implicarea într-un astfel de proiect vine din alte rațiuni, nu din sfera profesională. Într-adevăr, ca orice altă activitate te dezvoltă din punct de vedere al abilităților, al networkingului, al competenței în general, însă ShoeBox scoate la iveală „Om-ul” din tine. O astfel de experiență te îmbogățește ca individ, nu îți certifică, printr-o adeverință, faptul că ai devenit mai bun, că ți-ai petrecut timpul într-o campanie umanitară sau orice altceva, ci te asigură că ai adus fericirea și bucuria în ochii unor copii.
Ceea ce este cu adevărat minunat este că această inițiativă este sinceră, este lipsită cu desăvârșire de orice tentativă de obținere de publicitate (nu se acceptă televiziuni atunci când cadourile sunt împărțite copiilor), de obținere de sponsorizări financiare și mai ales de culoare politică.
ShoeBox a început acum 7 ani ca o poveste frumoasă. Valentin Vesa, inițiatorul acestui proiect spune pe site-ul www.shoebox.ro că “proiectul ShoeBox reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun, vrem să punem un zâmbet pe fețele atâtor și atâtor copii sărmani din orașele în care locuim”
L-am contactat pe domnul Valentin Vesa în speranța că va avea timp să îmi răspundă la câteva întrebări. Împart cu voi informațiile pe care le-am obținut:
1. Ce înseamnă pentru dvs să fiți voluntar?
Înseamnă să dai aceeași energie pe care ai da-o dacă ai primi bani frumoși, să faci aceeași muncă, cu aceeași pasiune, dar pe gratis. Răsplata fiind doar bucuria de a vedea că lucrurile pe care le faci sunt folosite de cei care sunt “destinatarii” efortului tău.
2. Câți voluntari sunt până acum în proiectul shoebox?
Dacă ar fi să număr că fiecare locație ShoeBox necesită cel puțin o persoană de contact, însă multe locații au 2 sau chiar 3 și deasemenea fiecare locație are propria lista de voluntari care se oferă să ajute la sortat, lipit cutii, distribuție etc, as zice că minim 100. Între 100 și 150 e o estimare realistă.
3. Se vor desfășura în viitor și alte campanii (de exemplu campanii la începerea anului scolar?)
NU. Doar de Crăciun.
4. În ce alte activități proiectul ar mai avea nevoie de sprijin? (marketing, transport-distribuție, personal, gestiunea informațiilor…etc)
Sunt deschis să avem locații în oricare oras/comună/sat din România sau diaspora în care nu suntem deja prezenți, dar primesc cereri și din orase în care deja avem centre de colectare, mai ales orașele mari (București, Cluj, Timișoara etc).
Deasemenea, fiecare persoană care dorește să ajute la sortare și distribuție este binevenit.
Dacă ai un blog, forum, revista, ziar, radio sau Televiziune și vrei să vorbești despre ShoeBox, esti mai mult decât binevenit.
5. Ce face “shoebox” în perioada dintre campanii?
Se odihnește și adună și validează posibili destinatari, precum și centre de colectare.
6. Ce alt mesaj ați dori să transmiteți?
Aș avea câteva completări care nu apar în întrebări și țin de ceea ce NU este ShoeBox:
Mi s-a adus la cunoștință acum câteva minute că umblă prin țară câte unul și altul care, sub pretextul că reprezintă campania ShoeBox 2013, cere sume de bani drept sponsorizare, încearcă să încheie contracte de parteneriat sau să primească chitanțe sau adeverințe de voluntariat.
Prin urmare, vreau să reamintesc faptul că în campaniile ShoeBox :
- NU se primesc sponsorizări în bani și nici alt fel de sponsorizări financiare
- NU se încheie contracte de parteneriat/sponsorizare/amerizare…
- NU se eliberează de către nimeni adeverințe de voluntariat sau chitanțe pentru timpul petrecut în proiect
- NU se acceptă publicitate electorală de niciun fel
- NU se acceptă televiziuni la distribuirea cutiilor către copii; nu facem circ din momentele intime în care copiii primesc o mică bucurie
- NU “Moș Crăciun” aduce cutiile, ele sunt făcute de românii din țară sau străinatate, tineri și bătrâni, adulți sau copii, săraci și bogați, dar toți cu suflet mare. Nu e nici o “vrajă” sau “magie” la mijloc, e doar voința unei inimi de a ajuta pe cel de lânga ea.
Dacă vreuna din condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite în vreo locație, vă rog să mă contactați direct.