Am aflat cu ceva timp în urmă de Freelancer.com de la un client ce folosea acest instrument în timpul liber pentru a găsi proiecte menite să îi marească veniturile financiare. Datorită feedback-ului pe care l-am primit, am cercetat puțin subiectul și am solicitat părerea unor persoane din diferite.

poza freelancer

Freelancer.com declară că este cea mai mare piață pentru freelanceri, externalizare si crowdsourcing din lume pentru afaceri mici. Cu peste 8 milioane de utilizatori, Freelancer.com furnizează o serie de instrumente, produse, servicii și alte resurse în interesul particular al freelancerilor, al micilor companii, astfel încât aceștia să își poată gestiona eficient și cu costuri minime afacerea sau chiar cariera profesională. În toată această relație Freelancer.com nu își asumă nicio obligație de a controla, cerceta, verifica, valida sau aproba conținutul mesajului pus pe site de utilizatori. În această relație se mizează pe prudență și bun simț în ceea ce priveste activitățile și practicile necesare.

Nu mai departe de începutul lunii iulie 2013, Freelancer.com anunța printr-un comunicat de presă concluziile cu privire la cea mai rapidă creștere de locuri de muncă on-line de outsourcing în trimestrul 2: “Avem mai multe proiecte externalizate (725.000) decât orice alt site de pe planetă. Aceasta, împreună cu cea mai mare bază de utilizatori, 1,6 de milioane de profesioniști, ne permite să aruncăm o privire la o  mare parte dintre proiecte și ne pune în poziția unică de a fi capabili de a trage concluzii cu privire la ceea ce este de interes pe piața locurilor de muncă on-line “, a declarat Matt Barrie, director executiv al Freelancer.com.

Matt Barrie

Astfel, pe 22 august 2013, Freelancer.com Fast 50 prezintă topul 50 al celor mai influente mișcări pe tipuri de joburi. Analiza a mai mult de 300 de mii de joburi postate în trimestrul 2, dezvaluie că, deși marile corporații încearcă să inoveze în zona pieței de consum prin lansări de produse și up-date-uri de programe prea puțin analizate, acestora nu le-a păsat de lupta freelancerilor de a se menține în pas cu schimbările tehnologice. Din ce în ce mai des, micii întreprizători se transformă în furnizori externi și găsesc astfel o soluție în freelancing-ul la nivel global. “2013 va fi privit ca un an de ruptură fără precedent, cu mișcări tectonice în industriile de design și construcție IT […]; Dar odată cu ruptura se ivește și oportunitatea, iar în următoarele câteva luni poate apărea șansa  unică prin care un antreprenor, cu un model de afacere inovator, va putea realiza o afacere de miliarde de dolari” spune Matt Barrie.

 

Freelancer.co.ro, site-ul în limba română, poate fi o variantă pentru cei ce își doresc să lucreze de acasă, fie ca activitate permanentă, fie ca ceva temporar într-o perioadă în care au nevoie de suplimentarea resurselor financiare. Domeniile în care ne sunt propuse proiectele și joburile sunt software, redactare, introducere date și design și până la inginerie şi știinţe, vânzări şi marketing, contabilitate şi servicii juridice, așa cum se specifică în prezentarea generală a freelancer.co.ro

 

“Într-o perioadă în care costurile operaționale sunt într-o continuă creștere, activitatea de freelance este într-o continuă dezvoltare. Cred că se apelează din ce în ce mai mult la acest segment profesional și din motive ce țin de creativitate, calitate și rapiditate și nu doar pe motiv de costuri.

734121_10151413899786189_1987499607_n

Site-uri de genul freelancer.co.ro sau elance.com, au dezvoltat unelte cu ajutorul cărora se pot preciza clar termeni și condiții ce țin de cost, timpul de lucru și termenul de “livrare” al proiectului.

Ca și dezavantaj, dacă îl putem numi așa, pot spune că acel comision perceput de către site-urile de acest gen, conduce la un preț mai mic ce urmează a fi încasat de către cel care alege să lucreze în sistem  de freelancer. Totodată am observat dezvoltându-se firme ce lucrează exclusiv în sistem de freelance, și câștigurile nu sunt deloc de neglijat.” precizează Eugen Platon – Sr. Online Marketing Manager

 

Mircea Mester – Project Manager www.automarket.ro salută apariția unei astfel de soluții pe piața din România: “Serviciile de tip crowdsourcing dedicate freelancerilor au reuşit să ia avânt în ultima perioadă, iar avantajele de a contracta un astfel de serviciu sunt enorme pentru cei care doresc să-şi rotunjească veniturile sau, de ce nu, să-şi construiască o carieră în care să nu depindă de un program, de un birou sau de un şef.

Evident, acest tip de serviciu te şi obligă, pentru că este căutată şi plătită mai ales calitatea, dar concurenţa nu reuşeşte decât să te facă să evoluezi enorm atât din punct de vedere strategic, cât şi din cel al calităţii serviciilor pe care le oferi. Ca manager de proiect al unuia dintre cele mai cunoscute portaluri auto din România nu pot decât să salut o astfel de soluţie, pentru că viitorul editorial nu trebuie să fie unul al biroului, ci unul al libertăţii de mişcare şi al ideilor inovatoare.”

 

Opiniile privind oferta Freelancer.co.ro sunt împărțite. Se pare că nu reprezintă o opține pentru oricine iar parerile si comentariile postate de către utilizatori, inclusiv pe site-urile de socializare, par să dărâme imaginea de soluție salvatoare.

 

“Site-uri precum Freelancer.com pot fi utile mai ales pentru jurnaliștii care caută să participe la proiecte externe. Din câte știu, angajatorii din media din România nu apelează la astfel de servicii, pe de o parte pentru că bugetul pentru colaboratori externi este limitat, pe de alta pentru că utilizează alte canale pentru a atrage colaboratori, atunci când e cazul. Dacă, însă, ești un jurnalist care caută să obțină colaborări la proiecte dezvoltate de companii străine, site-uri ca Freelancer.com sunt o opțiune.

Totuși, din cate stiu, oportunitațile de colaborare pentru jurnaliștii de la noi sunt limitate pe astfel de site-uri. Ar fi recomandat ca cei care caută să între în relații de colaborare cu publicații străine să aibă o atitudine pro-activă și să propună chiar ei subiecte ce au potențial de interes pentru cititori din afara țării.

Există și câteva organizații care facilitează colaborarea între jurnaliști din România și colegii lor din alte țări, în cadrul unor proiecte de investigație transfrontalieră. De exemplu, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și RISE Project. De asemenea, Centrul pentru Jurnalism Independent (cji.ro) anunță și facilitează uneori asemenea colaborări. O rețea interesantă este și cea creată de European Journalism Centre cu sediul în Maastricht (ejc.net). Iar pe Facebook și LinkedIn există grupuri de discuții ale jurnalistilor și forumuri unde se anunță și diverse proiecte jurnalistice și oportunități de angajare pentru jurnaliști.

Astfel poți afla inclusiv despre burse și finanțări pentru proiecte investigative oferite de diverse organizații din SUA și Europa de Vest.” precizează Alexandru-Bradut Ulmanu, jurnalist independent

 

“Cine-și imaginează că freelancer e un soi de bani pe net, sau mânării făcute de-acasă, se înșeală amarnic! Ai nevoie de o limbă engleză vorbită (scrisă) impecabil, de experiență pe această piață și foarte mult tact și elasticitate. În plus, veniturile trebuie (evident) declarate la fisc, iar firmele care mijlocesc între angajați și angajatori își iau partea lor – gratis nu primești nimic decât de la mama sau tata, dacă mai trăiesc…” ne atrage atenția Ionel Petcu într-un comentariu postat pe pagina oficială de Facebook a Freelancer.

 

În concluzie Freelancer.co.ro reprezintă o variantă dacă îndeplinești câteva criterii esențiale:

looking for a job

  • profesionalism,
  • calitate,
  • capacitatea de a te încadra în termene limită,
  • flexibilitate,
  • auto-educație,
  • determinare și consecvență,
  • cunoașterea limbii engleze la un nivel ridicat și mai ales a domeniului profesional de interes.

În același timp trebuie să ne orientăm și către alte resurse/surse de informație, să fim în permanență conectați, să fim flexibili și adaptabili la permanentele schimbări de pe piața forței de muncă.

 

Succes!

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply