Când vobim de organizaţii eficiente, inevitabil apare şi subiectul angajaţilor cu potenţial înalt, între cele două existând o corelaţie foarte puternică. Identificarea corectă a angajaţilor cu potenţial înalt este un proces crucial pentru succesul unei organizații. Mai mult, studii recente arată faptul că organizațiile care au o pepinieră de talente bine dezvoltată au de 13 ori mai multe șanse de a avea rezultate superioare decât competitorii lor.

Identificarea persoanelor cu potenţial înalt nu este echivalentă cu procesul de evaluare a performanțelor. Din păcate, nominalizarea și evaluarea angajaților cu potențial înalt este de multe ori un proces redus sau pierdut în acest demers mai larg al evaluării performanțelor, ceea ce se dovedește a fi o greşeala de multe ori. Doar 20% din cei care au performanţă înaltă au şi potenţial de leadership, arată cele mai multe studii.

 

Un angajat cu potenţial înalt este definit prin:

  • Performanță ridicată și constantă în timp
  • Potențial ridicat pentru a ocupa în viitor poziții cu 1-2 niveluri peste postul ocupat actualmente

 

HART Consulting şi-a propus să creeze premisele unui proces riguros de evaluare a celor cu potenţial înaltprin identificarea ştiinţifică a profilului angajatului High Potential, plecând de la opiniile unui panel de experţi din organizaţiile din România, coroborate cu experienţa internaţională de peste 30 de ani a companiei Hogan Assessments.

 

Analizând rezultatele studiului, au fost identificate 10 competențe critice astfel:iStock_000003875322Medium_crop380w

  1. Responsabilitate: acceptă responsabilitatea pentru acţiunile sale indiferent de rezultate
  2. De încredere: acţionează cu onestitate şi integritate
  3. Profesionalism: acţionează în acord cu valorile, principiile şi standardele postului
  4. Perseverenţă: urmăreşte obiectivele în ciuda obstacolelor şi/sau a provocărilor
  5. Orientarea spre realizare: mobilizează energia spre a atinge obiectivele şi a îndeplini sarcinile
  6. Leadership: demonstrează leadership şi acţionează eficient
  7. Motivarea celorlalţi: depune energie pentru motivarea celorlalţi şi oferă direcţie înspre îndeplinirea obiectivelor organizaţionale
  8. Comunicare orală: se exprimă eficient în comunicarea orală
  9. Luarea deciziilor: foloseşte judecata robustăpentru a lua decizii eficiente şi incadrate în termenele limită
  10. Construirea de relaţii: dezvoltă relaţii colaborative pentru a facilita obiective actuale sau viitoare

 

Rezultatele studiului privind profilul High Potential din România au fost construite pe baza răspunsurilor a 80 de persoane experte în ceea ce privește potențialul înalt (65% fac parte din departamentul de HR și35% fac parte din departamente non-HR, de la nivel managerial).

Respondenții au provenit din 40 de companii multinaționale cu o medie de 300 de angajați din diferite industrii: FMCG, IT & Telecom, Oil&Gas, Manufacturing, Pharma, Banking, Audit, Constructii şi din câteva companii de consultanţă şi recrutare de prestigiu de pe piaţa locală.

În validarea profilului au fost analizate doar răspunsurile persoanelor care au peste 3 ani experiență în ceea ce privește selecția de High Potentials în interiorul organizațiilor din care provin.

 

Informații furnizate de compania Hart Counsulting

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply