Cu ocazia lansării proiectului Pregătește-te să fii mai bun!, realizat în parteneriat cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, am profitat de ocazie pentru a-i adresa câteva întrebări D-nului David Ford, reprezentant Certipro România, Moldova și Ungaria. Informațiile pe care ni le-a furnizat în cadrul interviului sunt extrem de interesante.

certipro_logo3

  1. Vă rog să ne spuneți mai multe despre CertiPro și planurile pe care le are în România.

 

Certipro este partener autorizat pentru România al Certiport, lider mondial în certificarea IT de entry level. Certiport lucrează îndeaproape cu majoritatea distribuitorilor de software, cum sunt Microsoft, HP si Adobe pentru a acorda la scară globală certificările recunoscute de aceștia.

Certiport susține mai mult de 2 milioane de examene anual, prin rețeaua sa de centre autorizate de testare; există în acest moment mai mult de 12000 de centre în peste 150 de țări.

În Europa de Vest , Asia și Statele Unite, aceste certificări sunt recunoscute ca standard important de către angajatori, profesori și studenți. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă în Europa Centrală și de Est și în mod particular în România.

Scopul CertiPro este să crească awareness-ul acestor certificări astfel încât să fie recunoscute și apreciate la fel ca în celelalte țări ale lumii.

Pentru elevii de liceu, Certipro IC3 sau Internet and Computing Core Certification sunt foarte relevante. IC3 este o certificare digitală care oferă, atât studenților cât si celor care își caută un loc de muncă, cunoștințele de bază necesare în domenii ce implică utilizarea calculatorului și a internetului.

IC³ Global Standard 4, lansat în luna septembrie a anului trecut, reflectă cele mai relevante competențe necesare în activitatea școlară dar și in cea de business, incluzând: Computing Fundamentals, Key Applications și Living Online. Computing Fundamentals acoperă întreaga arie de concepte necesare înțelegerii utilizării calculatorului, Key Applications acoperă toate elementele ce țin de utilizarea word, excel și a programelor de prezentare, Living Online acoperă aria de competențe pentru lucrul cu internet sau rețele.

În termeni de cunoștințe, competențe și abilități, IC3 oferă certificare similară Examenului de Competențe Digitale, deși scopul său este mai larg. Suntem în discuții cu Ministerul Educației și sperăm să avem IC3 introdus oficial în examenul de BAC pentru anul școlar următor. Acest lucru înseamnă că orice elev ce va lua examenul IC3, pentru a deține un certificat recunoscut la nivel global, nu va fi condiționat de absolvirea Bacalaureatului.

 

2.            Care sunt avantajele certificărilor Certipro.

Oricine poate spune că știe să utilizeze calculatorul, însă persoanele ce dețin o certificare recunoscută la nivel global pot demonstra astfel că dețin abilitățile tehnice vitale pentru asigurarea succesului în lumea modernă. Mai mult, certificarea demonstrează motivația și dedicarea, precum și capacitatea de autoeducare a studentilor.

O certificare IT poate acționa ca un adevărat “diferențiator”  pentru un CV. Certificarea este, prin urmare, un beneficiu real pentru elevi, indiferent dacă acestia își  planifică să mergă la o  universitate sau  încercă să găsească locuri de muncă.

 

3.            Cum poate ajuta o certificare Certipro pe cineva ce își dorește o carieră în IT?

Am vorbit cu o mulțime de angajatori din România. Când vine vorba de recrutare, auzim în mod constant două mesaje. În primul rând există o lipsă de abilități- absolvenților le lipsesc o serie de abilități de bază pe care angajatorii le caută. În al doilea rând, este extrem de dificil în a evalua nivelul de calificare sau competență al candidaților – majoritatea susțin că au cunoștințe și abilități într-un anumit domeniu, dar nu au cum să dovedească acest fapt. O certificare recunoscută la nivel global aduce dovada acestor competențe în fața angajatorilor.

De exemplu, dacă o companie angajează un grafic designer, va alege candidatul care spune că poate utiliza Adobe PhotoShop, sau candidatul care poate dovedi ca poate utiliza programul specific avand și certificarea Adobe Certified Associate?

Două dintre certificările Certiport sunt destinate celor care intenționează să urmeze o carieră în domeniul IT: Microsoft Technology Associate si HP Accredited Technical Associate. Ambele sunt certificari de bază care vizează elevii si studentii ce studiază informatica la liceu sau la nivel universitar, și constituie prima treaptă  pe scara certificărilor. În timp ce examenele au fost dezvoltate de Microsoft și HP, aș sublinia faptul că acestea nu sunt concentrate pe produsele acestor vânzători, ci mai degrabă se concentrează pe standardele industriei generice. De exemplu, există subiecte in  examenele MTA care se referă la elementele fundamentale de dezvoltare HTML5 și gaming.

Este important să se țină cont de faptul că multe cariere care nu ar fi clasificate drept “IT” , necesită experiență  în industria-standard de software. Am menționat Adobe Photoshop, în ceea ce privește designul grafic. Certiport este partenerul global al Adobe pentru certificările associate-level. În plus față de Photoshop, există certificări pentru Flash, Dreamweaver și Premiere Pro. Și  așa cum este Photoshop software-ul standard in industrie pentru design grafic, AutoCAD este standard în domeniu pentru proiectare în inginerie. Din nou, Certiport este singura companie autorizată de către Autodesk pentru a oferi certificări associate level pentru AutoCAD si Inventor Autodesk.

 

4.            Ce ne puteți spune despre trendul carierelor în IT În România și Europa?

Forța de muncă TIC în Europa în 2011 s-a  ridicat la 6,7 ​​milioane de persoane, ceea ce reprezintă 3,1% din forța de muncă totală. Din 2000 până în 2010, forța de muncă a crescut cu o rată medie anuală de 4,3%. Comisia Europeană a lansat în această lună Grand Coalition for Digital Jobs, pentru a anunța faptul că sunt așteptate 900,000 de locuri de muncă vacante în Europa, în domeniul TIC, până în 2015. În ciuda nivelurilor actuale ale șomajului, numărul de locuri de muncă în acest domeniu este în creștere cu mai mult de 100.000 pe an. Cea mai mare creștere a angajărilor este de așteptat să fie în zona de Cloud Computing.

Deci nu va fi nicio penurie de locuri de muncă în domeniul TIC în Europa în viitorul apropiat. Dar va exista un deficit de oameni cu aptitudinile potrivite. Și având doar abilitățile necesare, nu este de ajuns – angajatorii vor fi nevoiți să verifice aceste competențe, iar acest lucru înseamnă  certificare. În lansarea Grand Coalition for Digital Jobs, s-au subliniat cinci elemente-cheie pe care trebuie acționat, al treilea fiind “Certificarea – simplificarea dovedirii abilităților în fața unui angajator, indiferent de țară”.

În linii mari, m-aș aștepta ca evoluțiile din România să urmeze celor din UE. Cu toate acestea, românii  specialiști în domeniul TIC  vor continua să fie dezavantajați  până când valoarea certificărilor va fi recunoscută pe o scară mai largă.

 

 5.          Previziuni despre educația IT în România în următorii 10 ani.

Eu nu sunt calificat pentru a prezice ce se va întâmpla cu privire la educația TIC în România, în următorii 10 ani. Cu toate acestea, nu este loc de automulțumire – un sondaj Eurostat 2011 a arătat că România are cele mai mici niveluri de abilități în utilizarea calculatorului din UE:

 

 image001

 

Desigur că certificarile nu sunt echivalente cu educația în domeniul TIC. Cu toate acestea certificarea este cel mai eficient mijloc de confirmare a aptitudinilor și competențelor și poate oferi o motivație pentru învățare. Prin urmare, noi cei de la Certipro credem că certificarea are un rol important de jucat în îmbunătățirea educației în domeniul TIC în următorii 10 ani.

Post Author: Mădălina Șerban