Au trecut mai bine de 6 ani de când am întâlnit-o prima dată pe Ioana Budeanu. Mi-a plăcut stilul ei deschis și abordarea directă privind proiectul pe care încercam să il prezint. O vedeam deja în echipa redacțională și speram că va face lucruri minunate. Lucrurile au luat însă o cu totul altă întorsătură și nu am avut ocazia să lucrăm foarte mult împreună.

Timpul a trecut dar am urmărit cu mare interes activitatea Ioanei. Am apreciat-o întotdeauna pentru determinarea și consecvența cu care și-a urmat visul. I-am cerut astfel să îmi divulge câteva secrete ale reușitei ei.

        1. Cine este Ioana Budeanu?

ioanaVoi trece peste afirmaţia clasică „Ioana Budeanu is a girl with a dream” şi voi spune că, în acest moment, ‚Ioana Budeanu’ este un brand din ce în ce mai cunoscut pe piaţa din România.Mă mândresc cu acest lucru şi depăşesc modestia inutilă. În spatele brand-ului se află o persoană loială, determinată, consecventă, pasionată şi cu foarte, foarte multe visuri. Visurile devin idei. Iar ideile devin proiecte frumoase, devin realitate. Întotdeauna. Sunt blogger, autor, jurnalist şi travel writer. Şi foarte mândră şi recunoscătoare pentru tot ce mi se întâmplă în viaţă.

      2. Ce ne poți spune despre revista ta?

Ioanabudeanu.com  s-a născut de Crăciun, în 2007, din nevoia de a avea un spaţiu propriu, în care să-mi public jurnalele şi textele literare. Apoi, destul de încet, a crescut. Am învăţat foarte multe pe parcurs, m-am documentat, am devenit un jurnalist asumat. Iar lucrurile astea s-au simţit şi pe blog. Din 2009 am început să scriu despre călătorii, mi-am dorit să devin travel writer. Şi iată că sunt 3 ani de când fac acest lucru, zic eu, cu succes. Cum măsor acest succes? În comentariile, aprecierile şi încrederea comunităţii din jurul blogului. Am alături nişte oameni minunaţi!

       3. De ce ai ales sa fii freelancer și cat de fericită ești cu această alegere?

Freelancing-ul nu a fost o alegere conştientă. Nu mi-am ‚programat’ să fac asta. A venit într-un moment bun, când nimeni nu se aştepta.  A venit… de la sine. Niciodată nu am fost jucător de echipă. Am idei multe şi înalte, care într-o corporaţie se izbesc de ziduri şi mai înalte, invizibile. Lucrez foarte repede, după un program doar al meu. Nu mă încadrez deloc în tiparul de angajat, însă mi-am dat seama de acest lucru detul de târziu. Luna aceasta am împlinit trei ani de freelancing – cei mai fericiţi ani din viaţa mea. În fiecare zi, în fiecare clipă, sunt recunoscătoare pentru această şansă – de a lucra mult şi bine, de acasă, cu oameni minunaţi, pe proiecte alese de mine. Freelancing-ul înseamnă pentru mine… libertate şi fericire depline.

         4. Care sunt avantajele și dezavantajele în a fi pe cont propriu?

Avantaje: lucrez de acasă, îmi aleg proiectele în care mă implic, am mai mult timp pentru mine, călătoresc, pot munci de oriunde din lume, câştig foarte bine, pot face absolut tot ce-mi doresc.

Dezavantaje: lucrez de la 5 dimineaţa până târziu în noapte, nu am weekend-uri şi nici vacanţe adevărate (toate implică şi ceva muncă), uneori proiectele nu ies cum ai dori, nu ai o stabilitate financiară cum are un angajat full time, negociez şi lupt pentru fiecare etapă, pentru fiecare proiect şi uneori devine complicat.

De exemplu, m-a întrebat cineva odată dacă nu mi-aş dori foarte mulţi bani, ca să călătoresc oriunde aş vrea. Răspunsul meu a venit firesc: ‚Nu. Unde ar mai fi provocările şi unde/în ce aş mai găsi bucuria luptei şi extazul succesului deplin?!’

header2 final copy

          5. Cum te-ai automotivat în perioadele de cumpănă când ai întâmpinat dificultăți?

În general, nu prea dau atenţie răspunsurilor negative sau dificultăţilor. Mă comport ca şi cum acestea nu ar exista. Merg mai departe. După fiecare aşa-zisă cădere, sunt şi mai pornită să reuşesc. Mereu găsesc soluţii, care de care mai inventive. De fapt, cred că un atreprenor asta trebuie să ştie – să găsească soluţii, nu să se gândească la probleme. Nu există perioade dificile, ci doar provocări. Iar eu iubesc provocările.

Ce mă motivează? Pasiunea nesfârşită pentru scris, pentru jurnalismul de calitate, pentru călătoriile de suflet, pentru oamenii din jurul meu, pentru cititorii de pe blog. Când ştiu ca ei aşteaptă un text, o părere, atunci mă ridic şi încerc să le ofer cele mai bune sfaturi de care sunt în stare. Mă motivează enorm feedback-ul pe care îl primesc pe blog de ani de zile! Iar acum, pe Facebook şi alte reţele sociale.

6. Care sunt atuurile pe care trebuie să le ai pentru a fi un profesionist în acest domeniu?

Probabil te referi la travel writing. În primul rând, nu este o meserie uşoară şi nu este pentru oricine. De multe ori m-am gândit că nu este nici pentru mine şi nu mă consider un profesionist în domeniu. Însă oamenii îmi spun altceva şi eu am încredere în eiJ) . În al doilea rând, trebuie să faci bine câteva lucruri: să scrii constant, să ai condei, să ai un stil personal, inconfundabil, să călătoreşti mult şi în orice condiţii, să nu te aştepţi să fii publicat şi iubit din prima zi sau din primele 8 luni, să ai un blog de calitate, să fii perseverent, să ştii marketing (bine!), să ştii să te vinzi, să ai idei bune, valabile şi, mai ales, să le pui în practică imediat. Pentru că mâine vine altcineva cu aceeaşi idee.

Iar ca să fii freelancer – pur şi simplu trebuie să te naşti cu asta. Să fii antreprenor nu este pentru oricine.

         7. Care crezi ca va fi evoluția pieței în România în acest domeniu?

Deja se schimbă lucrurile pe piaţa turistică din România şi mă bucură enorm acest lucru. Sunt câţiva bloggeri foarte buni pe travel, iar agenţiile de turism, hotelurile şi companiile aeriene doresc să lucreze cu noi. În plus, oamenii dau o mai mare importanţă sfaturilor noastre decât articolelor impersonale din presă.

Cred că mulţi tineri vor lua ‚drumul’ freelancing-ului în următorii ani. Pentru că astfel au posibilitatea să se dezvolte şi să îşi împlinească visurile, indiferent de domeniul ales. Şi avem o piaţă foarte competitivă, tineri deştepţi şi foarte instruiţi.

        8. Ce sfaturi le-ai da celor aflați la început de carieră?

În primul rând, să viseze înalt. Orice îşi doresc se poate împlini. Trebuie să aibă încredere în ei, să lupte pentru visul lor şi să nu renunţe niciodată. Perseverenţa este absolut necesară. Nu trebuie să renunţi dacă primeşti răspunsuri negative. Niciodată.

În al doilea rând, trebuie să ştie foarte bine ce vor. Să îşi facă un plan de business. Să ştie spre ce se îndreaptă, să nu neglijeze informaţia, să înveţe mereu, să fie la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul lor şi nu numai, să cunoască oameni influenţi, să citească, să muncească mult şi cu pasiune. Dacă eşti omul potrivit la locul potrivit, vor veni şi banii. Şi succesul.

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply