psychologies.ro

Rareori întâlnesc persoane care să aibă tot ceea ce își doresc de la un loc de muncă. În meseria de consilier te întâlnești frecvent cu astfel de cazuri. Peste 90% dintre clienții mei spun că nevoia unui salariu, al unui venit constant, programat, îi ține legați de job, împiedicându-i astfel, într-un fel, să meargă mai departe, să observe oportunitățile și să creadă că totul depinde doar de forțele proprii.

 

 

Relația tensionată cu șeful direct sau cu colegii, plafonarea, imposibilitatea de a avansa pe scara ierarhică sau chiar de a te dezvolta profesional, situația economica a companiei, distanța pe care trebuie să o parcurgi pâna la locul tău de muncă, programul de lucru, lipsa sau insuficiența instrumentelor de lucru necesare, mediul și cultura organizațională, nivelul salariului sau lipsa beneficiilor sunt tot atâtea motive, întâlnite în cazurile de consiliere, care ar duce, cel puțin teoretic, la decizia de schimbare. Însă, din nou, ne lovim de amănarea deciziei, de nesiguranța lui ”dar poate că…”, de presupuneri, de teamă.  Intr-adevăr în majoritatea cazurilor teama ne face să ne găsim motive, explicații la completa noastră lipsă de acțiune în acest sens.

 

Sfatul consilierului: Având în vedere că îți petreci o mare parte din timpul tău la serviciu, e cazul să fii sincer/ă cu propria ta persoană și să analizezi toate aspectele. Cel mai important lucru este ca tu să te simți confortabil cu ceea ce accepți, cu ceea ce trebuie să faci și cu mediul în care te desfășori. Numai așa poți construi pe termen lung.

 

…iar pentru a-ți învinge teama, iată câțiva pași pe care îi poți face:

–          Nu ești în situația de a-ți găsi rapid un loc de  muncă. Profită din plin de timpul liber pe care îl ai pentru a aduna cât mai multe informații. Focuseaza-te pe subiectele de interes pentru tine.

 

–          Realizează o listă cu cinci companii pentru care ți-ai dori să lucrezi și adună informații despre acestea

. Răspunde-ți sincer la întrebarea ”De ce vreau să lucrez pentru compania X?”. Este un exercițiu util pentru a-ți clarifica personal motivele care stau la baza deciziei. În plus, poți fi sigur/ă că această întrebare îți va fi pusă și în cazul unui eventual interviu.

 

–          Stabileste-ți domeniul în care vrei să activezi și conturează-ți o imagine cât mai clară asupra caracteristicilor postului pe care vrei să îl ocupi. Chiar dacă denumirile posturilor sunt similare, în funcție de tipul companiei și felul activității acestora, descrierile posturilor pot fi diferite.

 

–          Urmărește profilul angajaților companiei respective. Informațiile sunt foarte ușor de accesat. Folosește site-urile de socializare profesională și conturează profilul angajatului din companiile din lista ta.

 

–          Urmărește anunțurile de recrutare ale companiilor respective. Orice site de recrutare îți oferă posibilitatea de a accesa istoricul anunțurilor de recrutare ale companiilor. Urmărește în ce domenii au fost cele mai multe recrutări și verifică dacă a fost cazul de o perioadă de dezvoltare sau de o fluctuație de personal mai ridicată în anumite domenii.

 

–          Du-te la interviuri! Chiar dacă nu este exact jobul sau compania visată, du-te la interviu daca esti solicitat/ă. Astfel vei deprinde exercițiul de a răspunde corect și concret la întrebări și vei afla și care este valoarea ta pe piața forței de muncă. Analizează și poziționează-te corect.

 

–          Apelează la un consilier! Un ajutor profesionist te poate scuti de multe încercări nereușite. Consilierul te evaluează obiectiv și te ajută să îți evaluezi competența și potențialul profesional și te sprijină pentru a îmbina armonios viața personală cu cea profesională astfel încât să beneficiezi la maxim de toate oportunitățile.

 

Succes!

 

 

Post Author: Mădălina Șerban