Am făcut zilele trecute un scurt research legat de cele mai folosite cuvinte pentru căutare atunci când ne referim la găsirea unui loc de muncă. Nu pot spune că am rămas surprinsă văzând că pe primul loc se află „model CV”.

Așa cum susțineam și în articolele anterioare, nu sunt adepta modelelor de CV sau a modelelor de scrisoare de intenție/motivație. Acestea trebuie realizate în directă concordanță cu postul vacant pentru care se transmite respectivul CV/scrisoare. CV-ul trebuie să reflecte experiența profesională sau educațională ce este în legătură cu solicitările angajatorului pentru postul vacant.

 

CV-ul trebuie:

  • Să conțină maxim 2 pagini – recrutorul se uită maxim 10 secunde pe CV-ul tău. Atrage-i atenția prin cuvinte cheie, legate direct de solicitările pe care le are în legătură cu postul vacant;
  • Renunță la rubrica de referințe. Cine dorește referințe, le va cere. Dacă ai referințe de la o persoană cu o poziție înaltă sau foarte cunoscută, atunci mai bine trimite înainte acest document, cu specificarea că, în măsura în care sunt interesați să te cunoască, poți trimite și CV-ul. Aici poți jongla în funcție de situația de fapt, de angajator, de referințe și legatura ta cu persoana care ți-a oferit recomandarea.
  • Scoate în evidență realizările profesionale și nu sarcinile postului. Foarte multe persoane copiază direct din fișa de post. Acest fapt denota o oarecare superficialitate. În plus, un recruter este interesat de ceea ce ai realizat și nu de fișa de post. Pe aceasta o cunoaște foarte bine.
  • Dacă nu aplici pentru un post cu solicitări exprese privind creativitatea sau utilizarea unor programe de prezentare profesionale, apelează la fonturile clasice (times new roman, arial), la alinierea standard, fără bullets sau alte floricele. Vei avea de câștigat, trust me!
  • Evită formatul din site-urile de recrutare. Acel format a fost construit pentru a putea standardiza și, pe baza unor altgoritmi, să se poată extrage anumite informații. Muncește puțin la CV-ul tău. Este cartea ta de vizită.

 

Și pentru a evita modele neinspirate luate de la prieteni, amici, cunoștințe, vă recomand resursele de mai jos:

http://career-advice.monster.co.uk/cvs-applications/free-cv-templates/jobs.aspx

http://www.totaljobs.com/careers-advice/cvs-and-applications/which-cv

https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/tools/cv/Pages/default.aspx

http://www.1001sampleresumes.com/welcome/search.php?k=online+resume+services

http://resumegenius.com/?gclid=CKXGyaHz07wCFXGWtAodWj8AWg

 

Succes!

 

 

Post Author: Mădălina Șerban

One Reply to “Model CV”

Leave a Reply