În sfarșit ai obținut postul pe care ți-l doreai. Chiar dacă te așteptai ca emoțiile să treacă, îți dai seama că încă îți pui o mie de întrebăr iar golul din stomac nu a dispărut. Oare cum vei face față noilor sarcini, oare cum sunt colegii cu care vei lucra, dar șeful tău, te va ajuta cineva să preiei activitatea de care te vei ocupa? Sunt întrebări firești pe care fiecare dintre noi și le pune înaintea primei zile de lucru.
Este evident ca va fi cineva acolo care te va astepta și, cel mai probabil, îți va pune în brațe un teanc de documente pe care va trebui să le citesti. Acestea te vor ajuta să te familiarizezi cu politicile și regulile noii companii al cărei angajata vei fi. Îți vei întâlni și noul șef direct care, de regulă, este prea ocupat ca să își rezerve mai mult de 10 minute pentru discuția cu tine. Firesc, își va cere scuze pentru impolitețe, însă nu îți rămâne decăt o singură soluție: să te întorci către noii tăi colegi care te vor măsura din cap până în picioare cu priviri curioase.
Nu trebuie ca acesta să fie un scenariu real. Nu rămâne însă pasivă la ceea ce și se întâmplă dar nici nu intra în panică. Este bine să preiei inițiativa în ceea ce te privește.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te integra mai usor:
1. Integrarea în organizație.
În majoritatea companiilor, integrarea organizațională este realizată de către departamentul de resurse umane. Contactul cu colegii departamentului de HR îl ai în prima zi de lucru și este, de obicei, primul contact cu departamentele suport. Lor trebuie să le duci actele necesare angajării tale și ei sunt cei de la care vei primi noul contract de muncă. Foloșește-te de această ocazie și informează-te despre:
– Organizație – trebuie să cunoști foarte bine organizația în care intri. Pune întrebări privind obiectul de activitate, forma juridică, produsele sau serviciile oferite pe piață, structura acționariatului (în măsura în care aceasta informație nu este confidențială), poziția deținută pe piața de profil, organizarea de ansamblu;
– Organizarea și funcționarea companiei – familiarizează-te cu modul și forma de organizare a companiei, numărul și structura departamentelor sau a domeniilor de activitate, structura fiecărui departament în parte, schema posturilor și modul lor de ierarhizare;
– Regulile interne – acestea sunt aplicabile la nivel organizațional așa că este bine să cunoști principalele reguli privind funcționarea organizației, relațiile între departamente dar și regulile ce reglementează relațile cu exteriorul;
– Programul de lucru – nu uita să întrebi de programul de lucru stabilit în companie. Este bine să știi la ce ora trebuie să ajungi la birou și să îți calculezi astfel timpul încăt să nu întârzii.
– Modalități și reguli de comunicare – pentru a te adapta mai ușor trebuie să știi care sunt regulile de comunicare și principalele modalități folosite în cadrul organizației dar și în afara acesteia. Poți cere departamentului de HR lista adreselor de e-mail din companie, numerele de telefon, interioarele și chiar numerele de telefon mobil.
- Integrarea tehnică
Integrarea tehnică reprezintă familiarizarea ta, pe de-o parte cu activitățile operaționale desfășurate în cadrul departamentului din care vei face parte, iar pe de alta cu activitățile presupuse de noul tău post. De obicei de aceasta se ocupă șeful tău direct sau unul dintre colegii de department. Pentru a avea o imagine cât mai completa nu trece cu vederea:
– Informații detaliate ale domeniului de activitate și ale departamentului – pune întrebări despre activitatea departamentului, limitele operaționale ale activității, activitățile de care se ocupă colegii tăi, aria de activitate și de expertiză a fiecăruia dintre aceștia;
– Atribuțiile și responsabilitățile postului – trebuie să știi de la început în ce va consta activitatea ta și care este nivelul de responsabilitate și decizie pe postul pe care îl vei ocupa. Nu evita să îți întrebi șeful ce așteptări are de la tine, care sunt rezultatele pe care se așteaptă să le obții, câtă libertate de acțiune vei avea, cum vei fi evaluată sau prin ce metodă și la cât timp de la angajare rezultatele tale vor fi măsurate;
– Regulile și procedurile de lucru – în afară de regulile generale aplicate la nivelul întregii organizații este foarte posibil să existe reguli și proceduri de lucru care reglementează activitățile tale de execuție. Acestea sunt importante așa ca este bine să întrebi și să te familiarizezi cu ele. Așa cum atribuțiile îți“spun” ce să faci, “regulile și procedurile” îți dictează cum să le faci.
– Relațiile cu celelelte departamente și cu ceilalți membri ai echipei – este un punct foarte important și trebuie stabilit încă de la început cadrul de colaborare. Mai bine întrebi decât să înveți din greșeli, nu?
– Logistica – interesează-te de resursele materiale și informaționale pe care trebuie să le ai la dispoziție. Nu amâna începerea activității tale și nu pierde timpul deoarece nu ai birou, calculator, telefon sau acces la informații;
- Integrarea personală
Integrarea personală este, poate, cea mai dificilă. Echipă în care intri este deja închegată, are reguli proprii de funcționare, roluri deja stabilite. Noii tăi colegi au scopuri comune și împărtășesc în mare parte același set de valori. Încearcă să te familiarizezi cu aceștia, discută deschis și liber, află ce le place și ce nu, care sunt așteptările lor în ceea ce te privește și care sunt regulile “invizibile” pe care trebuie să le respecți. Spune-ți și tu punctul de vedere, răspunde întrebărilor pe care ți le pun și exprimă-ți așteptările pe care le ai în raport cu noul post și cu noii tăi colegi.
articol publicat prima dată de www.eva.ro
2 Replies to “Nou angajată? Cum te integrezi în echipă?”