Este timpul să mergi mai departe. Munca de rutină te-a plictisit și chiar nu mai ai rabdare să faci același lucru de fiecare dată. Ideile tale de îmbunătățire au fost puse în practică dar parcă se poate mai mult, mai bine.

bebe2

Întotdeauna există loc de mai bine; dar cum și de unde să găsești entuziasmul de a mai învața, aplica, testa și ceva în plus?

Fie că îți dorești să ai performanțe mai bune la locul de muncă sau chiar să te reorientezi din punct de vedere profesional, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi:

  • 1. Instruirea.

Cursurile de instruire sunt dedicate persoanelor aflate la începutul carierei profesionale. Ele oferă de obicei noțiuni standard despre meseria în cauză și câteva proceduri/metodologii de lucru. Acestea trebuie urmate de “începători” și reprezintă scheletul pe care trebuie să adauge cunoștințele profesionale și abilitățile viitoare. Există cursuri de instruire ce oferă și o certificare într-o anumită meserie (de exemplu inspector resurse umane) sau a unei anumite abilități (de exemplu în utilizarea calculatorului).

Instruirea poate fi de mai multe feluri. Instruirea profesională se realizează în principiu intern,de către șeful direct, și urmărește îmbunătățirea aptitudinilor necesare pentru realizarea anumitor sarcini de lucru. Instruirea procedurală asigură o  uniformitate de înțelegere a conceptelor utilizate sau a pașilor de lucru specifici unei activități. Există și instruirea organizațională care reprezintă de fapt un transfer de informații despre regulile și cultura unei organizații.

  1. Trainingul

În general trainingurile sunt programe axate pe livrarea de cunoștințe profesionale. Acestea sunt organizate interactiv, prelegerea ca modalitate de livrare fiind foarte puțin folosită. Trainingurile pot fi și aptitudinale, adica axate pe dobandirea și exersarea unor anumite abilități necesare într-o meserie, sau pentru o anumită poziție ierarhică (de exemplu pentru abilități manageriale). Tot training este și cel atitudinal (poate team buildingul vă spune ceva…). Trainingul atitudinal urmărește crearea sau exersarea unor comportamente necesare în diferite situații.

 3. Sesiunile de facilitare

Aceste sesiuni de facilitare profesională le puteți avea fie intern, împreună cu șeful direct, fie extern, apelând la un profesionist/expert din domeniul de interes. De fapt aceste sesiuni urmăresc facilitarea modului de înțelegere a unui anumit mod de lucru, a unui anumit stil de lucru în ansamblu sau doar a unor pași procedurali. Este de înțeles dificultatea de a realiza o anumită sarcina dacă nu ni se indică cum se realizează, de ce se procedează într-un anumit fel sau care este importanța lucrului realizat în modul respectiv.

4. Coaching

Coaching-ul presupune întâlniri unu-la-unu cu o persoană specializată în acest domeniu. Prin coaching se obține mai degrabă o anumită formare atitudinală. Coach-ul sau antrenorul nu îți va da răspunsuri despre cum trebuie realizată o anumită activitate ci, împreună cu tine, va căuta răspunsurile din interiorul tau, îți va da încredere și îți va indica punctele slabe și punctele forte vis-à-vis de atitudinea pe care o ai față de o anumita provocare profesională, aptitudinală și chiar atitudinală.

 

check

Pentru a realiza un plan de dezvoltare profesională propriu trebuie să îți faci o proiecție pe termen lung. Iată câteva întrebări care te pot ajuta în acest sens.

Nu trebuie decât să îți răspunzi sincer.

  • Ce vreau să fac? Mă specializez/dezvolt în meseria pe care o am sau schimb domeniul?
  • Cât timp aloc acestei schimbări/dezvoltări?
  • Cât de mare este bugetul de care dispun și pe care îl pot investi în această schimbare?
  • Este absolut necesară o anumită certificare în domeniul respectiv? Este absolut necesar să am o diplomă?
  • Care sunt cunoștințele și abilitățile de care am nevoie?
  • Care sunt companiile ce oferă servicii de training și instruire în domeniul pe care mi-l doresc?
  • Câte dintre acestea sunt specializate în domeniul respectiv sau au, pe langă alte domenii, și pe cel ce prezintă interes pentru mine? Este bun raportul calitate – preț al sesiunilor pe care le oferă? Ce obțin la finalul sesiunilor respective?
  • Care este experiența executivă în domeniu a trainerilor? Dar în susținerea sesiunilor de training?
  • Care sunt cunoștințele pe care le pot obține și altfel decât apelând la companiile de training și instruire? De unde și cum îmi iau informațiile?

 

Succes!

 

 

 

 

Post Author: Mădălina Șerban