Proiectul Bibliocărți a fost creat de un tânăr din Cluj, Roberto Kuzmanovic, din pasiune pentru tot ce înseamnă literatură. Ca membră a echipei Bibliocarti, pot spune că am avut multe de învăţat din momentul în care am fost acceptată în proiect, împreună cu alte persoane iubitoare de literatură. Testul a constat în a scrie o recenzie pentru orice carte doream. Dacă recenzia plăcea, eram membri ai echipei. Sigur că mai conta şi dorinţa de a te perfectiona; dacă nu ieşea recenzia, ni se promitea să fim învăţaţi să scriem una.
Însă activitatea din proiectul Bibliocarti nu constă numai în a scrie recenzii. Învăţăm să facem parte dintr-o echipă. Să ne ajutăm între noi, să ne oferim feedback, să-l acceptăm, suntem încurajaţi să venim cu propuneri. Beto a avut grijă să împartă fiecăruia ceva de făcut, să facă un program uşor de respectat şi care să fie în acelaşi timp avantajos pentru proiect: întâi am scris să avem cât mai multe din categoriile site-ului cu articole, apoi unii au scris în timp ce alţii au făcut promovare, spre exemplu. Ca membri ai proiectului avem ocazia să scriem recenzii şi articole şi, în urma feedback-ului, să ne îmbunătăţim stilul de a scrie. Însă, totodată, învăţăm şi să lucrăm cu WordPress. Am învăţat în acest timp cum se lucrează cu codurile pentru ca textul să apară cu aliniat, am învăţat cum se face textul bold sau italic atunci când postezi de acolo, cum se pune o imagine, dar şi care este rostul completării SEO – fără SEO, ne spunea odată Beto, pentru Google nu există ceea ce scrii tu.
Beto a fost mereu deschis la propunerile noastre. Dacă dorea cineva să facem ceva special pe site de sărbători, el mobiliza suficienţi membri cărora le plăcea ideea şi sărbătoarea. Dacă s-a plâns cineva că nu-i plac pozele de la citate, el a şi lăsat persoana respectivă să se joace cu programul respectiv până ieşea ceva ce-i plăcea. Ne-a învăţat să promovăm blogul şi să ne bucurăm de fiecare mică reuşită împreună. Ne-a stimulat creînd un concurs ca să promovăm cât mai eficient site-ul, să aducem cititori şi eventual şi alţi membri în echipă. A reuşit să obţină inclusiv colaborări cu scriitori, adică aceştia să ne ofere cărţi la care un membru din echipă să le facă recenzii.
Proiectul ne-a stimulat să luăm inclusiv interviuri cu scriitorii doritori să stea la o discuţie virtuală cu noi, pentru una din categorii. Beto ne-a promis să obţinem, pe viitor, inclusiv colaborări plătite pentru corectare de text, scriere de text, traduceri. Echipa va creşte, ne-a spus el. Sperăm să fie totul din ce în ce mai interesant pe viitor. E interesant că mulţi membri urmează să-şi publice propriile romane.
Cine doreşte poate să se alăture proiectului. Important e să fie pasionat de literatură şi mereu deschis la nou şi doritor să se perfecţioneze.