L-am găsit la Bazinul Floreasca. Ca în fiecare week-end. În urmă cu doi ani am vrut să fac un cadou mai deosebit și așa l-am întâlnit. Ion, cum îi spun cursanții, sau Ionuț cum îi spun apropiații. Am avut timp doi ani să observ modul de abordare al clienților, modul în care își realizează orele de curs, pasiunea cu care vorbește despre tot ce presupune o acreditare în acest domeniu, umorul cu care atinge orice greșeală a începătorului. Și totuși am aflat, după doi ani, că are și un job stabil, că lucrează zi de zi de la 9.00 la 18.00, reușind să realizeze totul la nivelul de calitate impus de rigorile companiei în care lucrează. Pe lângă job, are timp pentru pasiunea sa, pentru pregătirea altor persoane, pentru viață personală, pentru ieșiri cu prietenii și, mai nou, pentru idei extraordinare.

Îți mulțumesc că ai acceptat să ne împărtașești povestea ta. Pentru a face cunoștință, spune-ne cine ești și ce faci?

ion_buncea_diving_school_14_1

Salut. Așa cum ai spus și tu, sunt Ionuț și sunt instructor de scufundări certificat NAUI (National Association of Underwater Instructors). Restul e poveste, o poveste menită să mă țină ancorat în lumea corporatistă, în domeniul financiar-bancar și cam atât.

Când ai decis să deschizi școala de scufundări? Ce a stat la baza deciziei tale?

Aproximativ 5 ani mi-au trebuit să evaluez varianta de a deschide propria scoală de scufundări. Am încercat să iau în calcul toți factorii implicați, de la partea finaciară, alocarea timpului pentru aceasta activitate, partea logistică. Nu pot spune că a fost ușor, dar cu siguranță nici imposibil.

În 2010 am încercat începerea activității printr-o colaborare ce s-a dovedit a fi, în final, o decizie greșită. Eu fac această activitate din pasiune și nu voi pune nimic mai presus de siguranța și pregătirea cursanților.

În toamna anului 2010 am decis să deschid propria școală “Ion Buncea’s Diving School”  și am început să pun în practică propriile idei. Am adaptat planul de pregătire în funcție de fiecare persoană, am dezvoltat programe de cursuri individuale, am suplimentat numărul de scufundări astfel încăt fiecare participant la curs să dețină un minim de cunoștințe și aptitudini necesare scufundării în condiții de siguranță maximă și, nu în ultimul rând, am respectat prețul, indiferent de toate acestea. La finalul cursului de scufundări  fiecare participant susține un exament scris în urma căruia primește brevetul de scafandru, iar pe fiecare brevet este menționat numele meu și codul de instructor. Din acel moment persoana respectivă reprezintă cartea mea de vizită în orice locație de scufundări ajunge.

Cum reușești să îți organizezi timpul astfel încât să ai și un job iar în același timp să te ocupi și de pasiunea ta? Care este secretul tău?

La serviciu îmi cunosc foarte bine task-urile și nu am o problemă, iar după program, dipă ora 18.00 mă ocup de activitățile de scufundări. Programarea strictă a activităților joacă un rol important, programul fiind adaptat și în funcție de participanții la curs. Fiecare sâmbătă și duminică este alocată activităților stricte de scufundare, fie la bazin, pe timp de iarnă, fie pe litoral, în timpul verii.

Te-ai gândit să renunți la jobul tău actual în favoarea pasiunii?ion_buncea_diving_school_1_1

Nu vreau să renunț la serviciu deoarece menține un echilibru, iar activitatea profesională nu o resimt ca o piedică. Pentru moment școala de scufundări este o pasiune pusă în practică.

Ce proiecte ai în viitor?

Vreau să lansez un nou proiect adresat în totalitate copiilor cu vârsta minimă de 10 ani. Este vorba de organizarea unei tabere de scufundări pe parcursul căreia copiii să desfășoare atât cursul de scufundări adresat minorilor cât și alte programe specifice activităților de apă după un program bine pus la punct.

Celor ce și-au pierdut încrederea că pasiunea ar trebui să fie pe primul loc, le-ai putea împărtăși ceva din experiența ta?

Să nu plece de la ideea “nu există” si “nu pot”. Totul se învață atât timp cât îți dorești.  Pasiunea reprezintă un echilibru al vieții noastre. Relaxarea, satisfacția,  sunt în stransă relație.

 

Mai găsești informații și aici:

http://www.infoscubadiver.com/scoala.html

http://adevarul.ro/news/bucuresti/bucuresti-ion-buncea-profesorul-scufundari-1_50bded1b7c42d5a663d03276/index.html

http://www.insport.ro/evenimente/scuba-diving-in-romania-ion-buncea-s-diving-school-1983.html

 

Post Author: Mădălina Șerban

Leave a Reply